Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українська Кубань

Українці були одними з перших, хто заселяв Кубань. Ці землі у винагороду за віддану службу імператриця Катерина Друга дарувала запорізьким козакам, тому історики західну Кубань вважають етнічними українськими землями.
Історично склалося, що значний відсоток тамтешнього населення має українське коріння, але про присутність українців в Краснодарському краї – особливо нічого не нагадує: ні газети української, ні школи, навіть класу, а тамтешнє українське товариство – навіть малесенької кімнатки не має. Мер Краснодара відписав, що приміщення "роздають за значимістю організацій". Певно, українське товариство для нього – зовсім не значиме.

Україна – найближча сусідка й найдорожча родичка Кубані, запевняє отаман Кубанського війська, козачий генерал Громов. Кубанське козацтво сформувалося завдяки запорозьким козакам.

Володимир Громов, отаман Кубанського козацтва: "Мы очень близки по языку, культуре, буквально от борща до вареникив и галушок, от хат и одежды, но вместе с тем мы отличаемся, 2 века не прошли бесследно для запорожких казаков."

Не природні, а політичні процеси впливали на свідомість українських нащадків. Тепер вони з гордістю зазначають, що вони – кубанці, а не українці! І суто українські прізвища, на зразок "Харченко, Столяренко" для тутешніх козаків не українські, а кубанські! І пісні українські вважають кубанськими.

І мову вони свою мають - "кубанську балачку"

Валерій Миргородський, отаман станиці Полтавська: "На Україну приїдеш, кажуть, москаль, в Росію :"О, хохли приїхали!" – отака у нас балачка!"

Старшина Косенко розмірковує, ким себе визнати: українським кубанцем, чи кубанським українцем?

Олександр Косенко, військовий старшина: "Для мене перше діло – зберегти українські пісні. Я їх збираю понад 30 років. Вони співаються так, як їх привезли козаки з Запоріжжя".

Юрій Криворучко, член Української Всесвітньої Координаційної Ради: "Ще в 30-х роках на Кубани і Воронежчині були десятки українських шкіл, були українські наукові інституції, ЗМІ. В результаті сталінського режиму – все це було тотально ліквідовано. На сьогоднішній день не залишилося нічого".

Навіть в 60-тих роках, зазначають мовознавці, в сільських школах Кубані на перервах розмовляли тільки українською, а російську – вчили на уроках. Нині українську вивчають - експериментально - як кубанську говірку. Викладачка предмету "Кубанське наріччя" і досі не збагне, чому в цьому краї так називають українську.

Тамара Прокоп"єва, вчителька предмету "Кубанське наріччя": "Я не знаю, може просто так назвали! Кубанський діалект української мови? Справа в тому, що ця книжечка, тут на чистій українській мові все написано. Але оскільки діти в школах не вивчають мови, то до цієї книжечки є переклад слів, деякі вірші українською, а поряд – російською, про письменників написано російською."

Вчителька української Тамара Прокоп просить державу допомогти їхній школі з підручниками. Бо "слово Шевченка" тут у великому дефіциті.

Раніше у Краснодарському краї українці за кількістю поступалися тільки росіянами, тепер - ще вірменам. Хоча за попередніми результатами торішнього перепису, на 5-мільйонній Кубані українців стало більше - офіційно 193 тисячі.

Віктор Охріменко, начальник управління моніторингу міграційних процесів адміністрації Краснодарського краю: "Несмотря на те ограничения миграционной политики, которые проводят органы государственной власти Краснодарского края, украинцам отдается приоритет, и увеличение их численности произошло не за счет естественного прироста, а только за счет миграционного"

За останнє десятиліття чотири тисячі українців у пошуках кращої долі приїхали на Кубань.

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи