Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Держава списала борги олігархів

Світ:

Верховна Рада двома законами списала борги десяткам обленерго і облгазів перед держбюджетом на суму понад 24 млрд грн. — Великий капітал, який керує країною, опинився в боргах, — пояснює економічний експерт Борис Кушнірук, 44 роки. — Щоби не повертати їх, олігархи через підконтрольний парламент вирішили свою проблему.

Чому виникли ці борги?

— Через монополізацію ринку, відсутність державної тарифної політики, неекономічні умови господарювання. Наприклад, "Київенерго" виробляє, транспортує і продає електроенергію і тепло. У столиці це підприємство — монополіст. За відсутності конкуренції його ніщо не стимулює підвищувати ефективність виробництва, роботу зі споживачами, знижувати втрати енергії, оптимізувати витрати тощо.

Чи виграла держава від списання?

— Вона лише показала, чиї інтереси захищає. Списання боргів мало б сенс, якби реформували газовий та електроенергетичний сектори відповідно до вимог Євросоюзу. Тобто розділили компанії на — виробників, транспортувальників і надавачів послуг. Тоді правильно було б списати борги однієї компанії перед іншою. Зараз просто пробачили приватним структурам. Це щедрий подарунок.

Чи поліпшить це списання фінансове становище компаній?

— Принципово не поліпшить, бо вони працюють непрозоро й неефективно. Тепер їхні власники ще більше переконаються, що борги платять лише боягузи. Відтак можна плодити нові борги за рахунок держави, тобто кожного з нас. І далі волати про підвищення тарифів, щоб приховати власну безгосподарність.

Компанії кажуть, борги утворилися через неплатежі споживачів. Чому було не списали борги з населення?

— Я б теж хотів це зрозуміти. Це нелогічно і несправедливо щодо людей. Якщо комусь прощають, а мені — ні, то я теж не платитиму. Може, і з мене колись спишуть. Це спровокує ще більшу кризу неплатежів.

Борги — це гроші, яких немає. Від їх списання фінансова ситуація в державі не погіршиться. Але порушений принцип соціальної справедливості: олігархам борги прощають, а кожного з нас можуть виселити за несплачене світло чи газ.

Можливо, борги списали, щоб підготувати компанії до приватизації?

— Окрім "Нафтогазу", у переліку практично немає державних компаній. Але "Нафтогаз" малопривабливий для інвесторів. Найцінніше, що в нього є — це газотранспортна система, яку не продаватимуть.

Більшість облгазів контролює бізнесмен Дмитро Фірташ. Енергетичні компанії належать Григорію Суркісу, Рінату Ахметову, Костянтину Григоришину, Ігорю Коломойському"

 

 


В тему:

Нова угода снайперів

"Розстрільні списки" очима футуролога

Чому відбуваються революції: Туніс та інші…

 

 

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи