Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 94
  • Переглядів: 107

Очільники протестантських конфесій України звернулися до США: кожен день затримки допомоги вдаряє по церквах

Категорія:

Рішення ухвалили на засіданні Ради євангельських протестантських церков України, що представляє понад 8000 церков й охоплює близько двох мільйонів вірян. Українські протестанти згадали й спікера Палати представників США Майка Джонсона, який є ревним євангелістом.

24041501.jpg

Портрети чотирьох видатних протестантів східної України, вбитих сепаратистами в червні 2014 року у Слов'янську. Фото: Scott Peterson, Getty Images

Очільники 15 протестантських конфесій України й Українського Біблійного товариства звернулися із листом до членів Конгресу США і спікера Палати представників Майка Джонсона із закликом проголосувати за виділення пакета допомоги для України та «захистити українські церкви й весь наш народ від геноциду», пише Радіо Свобода.

«Протягом 30 років після проголошення незалежності України ми мали можливість благовістити, допомагати людям духовно, відкривати тисячі церков, однак потім Росія почала війну аби знищити нас як народ», – йдеться в листі.

Автори звернення згадали, що під час чергового ракетного удару Росії по Україні в ніч на 11 квітня одним із загиблих був служитель протестантської церкви Віталій Тараненко.

«Закликаємо нашого брата по вірі – спікера Палати представників Майка Джонсона, а також всіх християн-конгресменів захистити українські церкви й весь наш народ від геноциду. Просимо проголосувати про виділення пакета допомоги для України і протягнути нам зараз руку підтримки, яку ми так потребуємо. Нині кожен день затримки приносить нові й нові жертви, наші церкви руйнують, вірян і служителів убивають і катують, кожен день затримки вдаряє по церквах», – заявив Анатолій Козачок, черговий голова Ради.

Раніше цього місяця у своїй колонці для видання The Hill голова Офісу Президента України Андрій Єрмак заявив, що українські євангелісти потребують підтримки США на тлі російської агресії.

«До повномасштабного вторгнення Росії в Україні налічували 7 170 протестантських об’єднань, навчальних закладів і церков. І донині Україна зберігає статус найбільшої євангельської країни Європи, де щонеділі протестантські церкви відвідують приблизно від 800 000 до 1 мільйона осіб. Хоч би в чому намагався переконати Путін американців, Україна – це євангельський оплот Європи, «Біблійний пояс» Східної Європи», – йдеться у статті.

Єрмак зауважив, що з моменту анексії Росією Криму 2014 року і початку окупації східної України Путін виступає як противник християнства, свободи віросповідання й самої церкви. «Церкви закривають, служителів затримують і катують, а релігійну свободу придушують. Повномасштабне вторгнення 2022 року посилило цей наступ на протестантизм і перенесло його на нещодавно захоплені території», – пише він.

Наприкінці березня цього року так званий Всесвітній російський народний собор, який збирався в Москві під егідою Російської православної церкви та патріарха Кіріла, назвав «священною» війну Росії проти України. Собор заявив, що вся Україна має увійти в зону виключного впливу Росії, а Захід було названо «сатанинським».

За даними проєкту «Релігія у вогні», який займається документуванням фактів пошкодження релігійних споруд і воєнних злочинів російської армії проти релігійних громад, за час повномасштабного вторгнення РФ щонайменше 500 релігійних споруд в Україні зазнали різного ступеня руйнувань (станом на вересень 2023 року).

Наші інтереси: 

Доносимо свою правду через різні канали.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Виявляється, Україна зберігає статус найбільшої євангельської країни Європи. Україна – це євангельський оплот Європи, «Біблійний пояс» Східної Європи.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Виявляється, Україна зберігає статус найбільшої євангельської країни Європи. Україна – це євангельський оплот Європи, «Біблійний пояс» Східної Європи.

Все, що робиться з власної волі, – добро!