Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 146
  • Переглядів: 153

Домашній хліб на хмелевій заквасці

Ось уже більше півтора року я роблю в духовці домашній хліб на хмелевій заквасці. Рецепт отримав від сестри як давньослов’янський. Треба сказати, що в цій справі важливе не так дотримання рецептури, як бажання творити.
Борошно має бути пшеничне або суміш пшеничного з житнім. Дуже добре якщо борошно не вищого сорту, а першого або другого (на ринку) або обдирне (супермаркети).

Собівартість такого хліба близька до ціни борошна, що в 2-3 рази дешевше магазинного. Також є можливість додавати у хліб зелень, часник, трави, фрукти, сухофрукти і сир. Але це вже окрема тема. Важливо, що хліб без цукру і дріжджів. Такий хліб зберігається довго, лежить у рушнику місяць, хіба що підсихає, але варто рушник зволожити – і все гаразд.

Сьогодні я опишу рецепт простого хліба на хмелевій заквасці.

Для приготування однієї хлібини треба приблизно 1кг борошна і 1л води. Спочатку рекомендую пробувати на половинній рецептурі.



Для тіста необхідно приготувати опару, замісивши її в скляному або емальованому посуді. Заздалегідь просіюємо борошно, аби воно збагатилося киснем і хліб був пишніший.



Потім в літрі теплої, некип’яченої води розчиняємо 1-2 ст. ложки хмелевої закваски (про приготування закваски дивися нижче), небагато солі і мед за смаком. Ретельно все перемішуємо і потрохи додаємо борошна (близько 0,5 кг), поступово доводячи опару до консистенції сметани. Опара готова.



Накриваємо і ставимо в тепле місце (25-30 град.) приблизно на 6 годин, можна на ніч. Критерієм успішності опари є поява бульбашок і збільшення в об’ємі (бажано удвічі).

Приготування тіста

Борошно, що залишилося, додаємо в опару, що підійшла, ретельно перемішуючи до консистенції густої сметани. Тісто почне липнути до посуду. Можливо, не все борошно буде використане, або деяку кількість доведеться додати. Якості хліба залежатимуть від густини тіста.

Тісто повинне розтікатися, але дуже повільно. Тут кожен діє на власний смак: хтось любить хліб м’якіший, хтось твердіший (наприклад, для піци). Тісто треба ДОБРЕ вимісити, аби не було грудок і неоднорідностей.



У чистий посуд (скляна банка об’ємом не більше 0,2 літра, з кришкою, що щільно закривається) відкладаємо необхідну кількість (1-2 ст. ложки) тіста, це тісто послужить закваскою для наступної випічки хліба. Цю закваску необхідно зберігати в холодильнику. У мене вже рік зберігається еталонна закваска (з торішнього урожаю хмелю) і пару баночок, про всяк випадок, з особливо вдалими зразками.

Зазвичай у посуді залишаються залишки тіста, вони і є закваскою на наступний заміс. Я додаю в посуд (із залишками тіста) воду і далі все повторюється за описаною схемою.

Після цього тісто викладаємо в спеціальну форму для випічки (коли освоїтесь, рекомендую сковороду, вистелену великим капустяним листом).



Потім тісто треба «УМИТИ», для цього мокрою рукою розгладжуємо, умиваємо майбутній хліб. Зверху він виходить мокрий і рівний.



Можна додати (посипати зверху і притиснути) тмин, коріандр, насіння гарбуза або соняшника. Тісто у формі ставимо в підігріту духовку, там воно повинне піднятися в 2 рази, після чого випікаємо близько години при температурі 180-200 градусів.

Із спостережень: якщо хліб тріскається зверху - завелика температура або погано «умили».

Хмельова закваска

0,5 л. води довести до кипіння і додати 3 ст. ложки супліддя хмелю.



Кип’ятити на повільному вогні 60-90 мин. Процідити відвар і остудити до температури парного молока (40°), додати чайну ложку меду.

Хмільний відвар замісити з мукою до густої сметани і поставити в тепле місце для закисання на добу (влітку) або довше (в холодну погоду). Ознакою готовності є збільшення об’єму в 2-3 рази.

Зберігати закваску в холодильнику.



Витрата: столова ложка на 1 кілограм муки.

Таблиця для запису творчої діяльності

(клацайте на фото, щоб збільшити)



Бажаю успіхів в хлібопеченні, відповім на лист електронною поштою, або проконсультую по телефону.



Хай домашній хліб принесе здоров’я Вам і Родам Вашим.

Слава Рідним Богам!

Горін Костянтин Володимирович,
Сотня проектування і розвитку ТГ,
м. Сімферополь,
[email protected]



В тему:

Що робити? Програма «Три О»: Оздоровлюйся! Організовуйся! Озброюйся!

Чому треба пити більше води

Психологія здоров’я

7 образів, які допомагають жити

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи