Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Націоналісти отримали перемогу на виборах в Шотландії

Шотландська національна партія сформує вперше в історії Шотландії однопартійний уряд завдяки своїй переконливій перемозі на минулих парламентських виборах, повідомляє Бі-бі-сі. Партія отримала 65 місць з 129 в Холіруді, шотландському парламенті, причому підрахунок голосів в деяких округах не закінчений.
Лідер шотландських націоналістів Алекс Салмонд назвав голосування історичним. Він пообіцяв в найближчі п’ять років провести референдум щодо незалежності.

Шотландській національній партії (SNP), виступаючій за відділення від Сполученого Королівства, вперше в своїй історії вдалося завоювати більшість місць на виборах до парламенту.

У багатьох інших районах Британії відбулися місцеві вибори, на яких ліберал-демократи, що входять до правлячої коаліції, зазнали серйозної поразки. Їхній лідер Нік Клегг назвав результати голосування «дуже і дуже поганими».

Чи стане Шотландія незалежною?

Лідер партії Алекс Салмонд обіймав посаду першого міністра Шотландії останні чотири роки і досі не ризикував провести референдум щодо незалежності. До нинішніх виборів він також не раз давав зрозуміти, що у разі перемоги не поспішатиме з проведенням плебісциту, оскільки головною його турботою буде відновлення економіки від наслідків кризи.

Поки йшов підрахунок голосів, Салмонд заявив, що у разі отримання більшості в парламенті він проведе референдум щодо незалежності Шотландії протягом найближчих п’яти років. Лідер Шотландської національної партії також заявив, що перш за все він зажадає більшої економічної свободи для шотландського парламенту, включаючи права на встановлення податку на прибуток.

«Шотландський народ проявив свою довіру до нас, і ми повинні довіряти своєму народові, — заявив він — Тому протягом нового парламентського терміну ми проведемо референдум, давши можливість жителям Шотландії вирішити конституційне майбутнє країни», — пообіцяв Салмонд.

Мало хто очікував, що ШНП отримає таку переконливу перемогу. Коментатори відзначають, що лейбористи — основні конкуренти шотландських націоналістів на цих виборах — показали найгірший результат за останні 80 років.

Професор Джон Кертіс з університету Стратклайда вважає, що провальна передвиборна кампанія лейбористів стала однією з причин такої поразки. Місця в шотландському парламенті втратили десятки лейбористів, у тому числі і дев’ять членів партії, які були старожилами, знаходячись в парламенті з моменту його заснування в 1999 році.

За всю історію існування шотландського парламенту жодна партія не набирала більшості голосів.

Історія Шотландської національної партії, заснованої в 1934 році, повна злетів і падінь, успіхів і провалів, але в цілому вона показує, як маргінальний рух може стати реальною політичною силою.

Питання про шотландське самоврядування сягає корінням в 1707 рік, коли був підписаний Акт про унію між Англією і Шотландією. Уявлення про те, що шотландці, які поставили підписи під цим документом, діяли під тиском, що розділялося Робертом Бернсом, деякі підтримують і сьогодні.


В тему:


Ліберальна ідея не спрацювала. Що далі?

Меркель: «мультикультурне суспільство» не вдалося

Британський прем’єр визнав, що принципи толерантності не працюють

Саркозі: Спроба побудувати мультикультурне суспільство у Франції провалилася

Задля мирного розвитку треба позбутися двомовності, поліетнічності і мультикультуралізму

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи